Думка: ГМО в Україні «засіяли» законодавчі прогалини та відсутність контролю

28 листопада 2018, 11:50 2807

Ситуація з ГМ-соєю в Україні, про яку говорять сьогодні, це наслідок існування довгий час недосконалого законодавчого регулювання та контролю в цій сфері.

Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева під час прес-конференції «Organic in Ukraine: досягнення 2018 року».

«Безперечно, з боку держави даний контроль має бути посилений, мають бути прийняті ті євроінтеграційні законопроекти, які знаходяться вже сьогодні в ВРУ, має бути баланс між дерегуляцією, розумною регуляцією і контролем в критичних питаннях, але в нас ще є одна проблема, про яку потрібно відверто говорити, — відповідальність та її невідворотність. Є бізнес, який працює офіційно, добросовісно, відповідально і без порушення національних норм та регулювань. Але є інші, які відверто свідомо порушують законодавство, і які мають нести за це відповідальність», — зазначає Ольга Трофімцева.

За її словами, це комплексне питання і проблематика, які стосуються не лише наявності в Україні ГМ-сої, але й використання контрафактних ЗЗР, ввезення незареєстрованих ветпрепаратів.

«Це питання стосується не лише МінАПП, а потребує значно кращого координування зусиль між центральними органами влади — МОЗ, Мінекології, МЕРТ, Мінагропроду, Держспоживслужби. Ці органи влади мають налагодити постійно діючий ефективний робочий діалог, що стосується даних питань. Також, якщо йдеться про контрабанду, потрібно долучати ДФС і митницю», — впевнена Ольга Трофімцева. 


Для довідки: асоціації «Дунайська Соя» та Agent Green (Румунія) провели масштабне дослідження на наявність генетично модифікованих продуктів у посівах сої в Україні. Вони відібрали зразки соєвих полів із шести областей України (Полтавська, Хмельницька, Київська, Кіровоградська, Житомирська, Вінницька), де перебуває близько половини українського виробництва сої, та з«ясували, що на українських полях практично половина, а саме 48% вирощуваної сої, є генетично модифікованою.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua