Литовці готові інвестувати в українську біоенергетику

11 грудня 2017, 17:35 2970

Литовський бізнес має намір інвестувати в проекти виробництва тепла та електроенергії із біомаси в містах України.

Про це йдеться у повідомленні Державної агенції з енергоефективності та енергозбереження.

У рамках візиту до м. Каунас (Литва) Голова Держенергоефективності Сергій Савчук провів низку зустрічей з литовськими компаніями, які працюють у сфері виробництва енергії з «чистих» джерел, та відвідав успішно реалізовані ними проекти. Зокрема, особливості встановлення потужностей з генерації «чистого» тепла у Литві Савчук обговорив із директором компанії Ekopartneris Ромуалдасом Руткою.

Як пояснили представники литовського бізнесу, виробництво тепла з біомаси у Литві набрало значних обертів. Частка теплової енергії з біомаси в системі теплопостачання сягає 65%. До 2020 року планується збільшити цей показник до 80%.

Такому успіху сприяла запроваджена модель конкурентного ринку теплової енергії, а також створена у 2012 році біопаливна біржа Baltpool. На біржі щотижнево проводяться електронні торги різними видами біопалива. Постачальники біомаси та виробники тепла спілкуються анонімно.

Завдяки цій біржі зросла конкуренція на ринку. За період з 2013 по 2016 частка обігу біомаси на біржі підвищилася з 1% до 86%. Вартість біомаси за три роки знизилася на 40%.

У свою чергу Савчук розповів про стан розвитку сфери виробництва тепла з біомаси в Україні та окреслив ключові здобутки.

«Сьогодні кожне місто України відчуває потребу у диверсифікації джерел енергії. Чимало міст вже збільшують кількість твердопаливних котелень. Зі свого боку ми працюємо над законодавчим полем для залучення інвесторів у цю сферу. Цьогоріч на законодавчому рівні запроваджено стимулюючий тариф на тепло не з газу. Крім цього, наразі Держенергоефективності разом з експертним середовищем розробляє законопроект щодо створення ринку твердої біомаси», — наголосив він.

За підсумками зустрічей сторони домовилися співпрацювати, зокрема, розглядати можливості залучення литовського бізнесу та інвесторів у проекти зі встановлення біоТЕЦ та твердопаливних котелень в Україні.