Козаченко: Ринок землі в Україні може запрацювати з 1 липня 2019 року

08 жовтня 2018, 16:09 2660

Верховна Рада готова до відкриття ринку землі, й на законодавчому рівні цілком реально це питання вирішити до кінця 2018 року та запустити ринок землі з 1 липня 2019 року.

Таке припущення висловив народний депутат України, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко під час презентації «Моніторингу земельних відносин в Україні, 2016-2017: відкриті дані про земельні ресурси».

«Згідно досліджень, які були проведені, майже 10% землі відразу буде подано на продаж. Для цього потрібно близько $6 млрд. Де взяти ці кошти, щоб сільгоспвиробникам купити землю? Тут потрібні довгострокові ресурси, які сьогодні не може надати жодна міжнародна фінансова інституція», — зазначив Леонід Козаченко.

За його словами, питання фінансування частково можна вирішити за рахунок створення Іпотечного банку, контрольний пакет якого належав би державі.

«4 млн га сільськогосподарських земель, які сьогодні перебувають у державній власності, можуть слугувати заставою для отримання фінансування від міжнародних установ, або ж заставою можуть бути інші державні активи. Також потрібно в перші 10 років відкриття ринку землі позбавити можливості іноземців викупати землю. Це досвід більшості європейських країн», — наголосив Леонід Козаченко.

Як відмітив народний депутат України, третім важливим чинником у земельному питанні є унеможливлення монополізації ринку.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua