Кондитери попереджають: дорогий газ підніме вартість продукції на 10%

18 жовтня 2021, 08:00 2988

Продовольча безпека України опинилась під загрозою через надвисокі ціни на газ.

Таку заяву зробив президент асоціації «Укркондпром» Олександр Балдинюк, говориться у повідомленні організації.

Він повідомив, що з січня 2021 року ціна на газ зросла вже в 7 разів, що може призвести до призупинення і навіть банкрутств багатьох харчових підприємств, зокрема кондитерської галузі. 

«Виробничі потреби кондитерського підприємства середнього розміру в газі складають орієнтовно 300-600 тис. м3 газу на місяць, причому в опалювальний період вони зростають. Отже, кожній компанії щомісяця потрібно буде додатково «знайти» близько 10-20 млн грн лише через підвищення тарифів на газ, а цих коштів у більшості просто немає» — зазначає Олександр Балдинюк.

Через різке зростання вартості газу частка енергоносіїв у собівартості кондитерських виробів збільшилась у середньому з 4% до 12%, і тому вартість кондитерської продукції необхідно буде підвищити десь ще на 8-12%, тоді як зростання цін на кондитерські вироби з початку року вже складає 25-30%.

Балдинюк навів приклад: для виготовлення 1 т вафель потрібно приблизно 110 кубів газу. За цінами січня 2021 р. це коштувало приблизно 650 грн, а при нинішній вартості газу — 4500 грн, а це означає, що кожен кілограм вафель стане дорожчим приблизно на 4 грн (близько 10% собівартості) лише за рахунок здорожчання газу. Аналогічна ситуація з карамельною групою, де подорожчання газу додасть собівартості 1 т продукції близько 10-12%.

У той же час очікується, що ще більше зростуть ціни на цукор як на продукт з високою часткою газу у собівартості (якщо минулого року виробники цукру закладали в собівартість 40% витрат на газ, то зараз — уже 70-80%), а також зросла ціна й на інші складові собівартості кондитерки (упаковка +15%, тара +38%, патока +6%, спирт та згущене молоко +3%). Це в свою чергу ще додасть кілька відсотків до вартості солодощів.

Олександр Балдинюк наголошує, що неконтрольоване зростання вартості енергоресурсів призведе до розкручування інфляційної спіралі, завдавши потужного удару як по економіці, так і фінансовому становищу громадян.

Також, за його словами, зростання цін на газ робить українську кондитерську галузь неконкурентоспроможною як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринку і може призвести до різкого скорочення обсягів виробництва продукції та, відповідно, робочих місць у галузі.

Керівник «Укркондпрому» переконаний, що першочерговою задачею для уряду має стати забезпечення продовольчої безпеки в країні, а не збереження спекулятивних надприбутків для учасників газового ринку. Для цього, на його думку, варто розглянути можливість призупинення експорту газу, наростити обсяги видобутку та спрямувати частину накопиченого в сховищах газу на потреби харчових галузей промисловості за прийнятними цінами.