До інтернету підключать 15 тисяч українських сіл

22 липня 2021, 08:00 2402

Доступ до всесвітньої мережі стане можливим для 15 тисяч українських сіл вже до кінця 2022 р.

Про це йдеться у повідомленні міністерства розвитку громад та територій України.

Як зазначається, понад 6 тисяч освітніх, медичних і культурних закладів, ЦНАПів та органів місцевого самоврядування, які розташовані у сільськіи? місцевості, будуть підключені до інтернету.

В рамках проекту Міністерства цифрової трансформації України «Доступ до інтернету в українських селах» до кінця 2021 року доступ до швидкісного інтернету отримають понад 1 млн українських громадян, які мешкають у сільській місцевості.

«Було вже виділено і розподілено кошти на місцеві громади. Цього тижня ми очікуємо, що завдяки нашим колегам з Міністерства фінансів гроші надійдуть на рахунки місцевих громад і, відповідно, вже розпочнуться тендери на підключення до інтернету в селах, соціальних об'єктах, лікарнях, школах тощо», — повідомив міністр цифрової трансформації з розвитку цифрової інфраструктури Олександр Шелест.

У 2021 році на реалізацію проекту виділено 500 млн грн. На наступний рік, за підрахунками Мінцифри, необхідне фінансування становить 950 мільйонів гривень.

За інформацією Мінцифри, наразі 23% громадян Украі?ни, які мешкають у селах та селищах, не мають доступу до інтернету через відсутність операторів швидкісного фіксованого зв'язку. Це створює бар'єри не лише для спілкування, а и? у доступі до цифрових послуг, дистанціи?ноі? роботи, освіти тощо.