Уникнути фальсифікату ЗЗР допоможе перевірка на оригінальність

09 грудня 2019, 10:23 1932

Сільгоспвиробники наразі активно закуповують засоби захисту рослин і добрива. І в цю пору фахівці рекомендують не нехтувати лабораторною експертизою і додатково впевнитися в якості придбаної продукції.

«Ситуація з підробками засобів захисту рослин і добрив сьогодні на ринку склалася критична. За деякими даними, близько третини пестицидів та агрохімікатів є фальсифікатом. Причому йдеться як про завезення такої продукції з-за кордону, так і про локальне виробництво підробок. Тому, купуючи ЗЗР та добрива, важливо бути певним в їхній якості», — відзначає керівник сервісно-технологічного напрямку компанії UKRAVIT Сергій Сальніков.

«Щоб не витратити кошти даремно, перевірку на оригінальність засобів захисту рослин варто довірити науці. Ми визначаємо близько 300 діючих речовин у препаратах, а також їхні концентрації. В результаті досліджень аграрій отримує протокол, де вказаний перелік діючих речовин та їхня концентрація. Таким чином, якщо заявлені діючі речовини не відповідають знайденим, аграрій може повернути препарат або ж комбінувати його з іншим, у випадку, якщо повернути його з різних причин неможливо», — розповідає керівник агробіологічної лабораторії «Інституту здоров'я рослин» Володимир Конограй.

Досліджують в «Інституті здоров'я рослин» і добрива.

«Ми досліджуємо мінеральні, органічні добрива, а також мікродобрива на цілий спектр показників, що визначають їхню якість та оригінальність — вміст діючої речовини, вологу, густину, лужність, рН, азот, інші, — розповідає вчений. — Адже що сьогодні на ринку чого тільки не пропонують — і дешевше, і дорожче, і ефективне, й не дуже. Якісні та оперативні дослідження можливі завдяки сучасному обладнанню від найкращих світових виробників та застосуванню передових світових методик. Тож аграрій може бути певним, що придбав якісні добрива, і без сумніву застосовувати їх на своїх полях та очікувати на позитивну дію».