Підсумки року: Названо ТОП-5 продуктів експорту та імпорту України

16 січня 2021, 08:30 10249

Експорт агропродукції залишається найбільш стабільним в Україні, незважаючи на складний 2020 р.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» на сторінці у Facebook.

Головними продуктами експорту є:

1. Зернові культури.

2. Жири та олії тваринного або рослинного походження.

3. Насіння і плоди олійних рослин.

4. Залишки і відходи харчової промисловості.

5. М'ясо та їстівні субпродукти.

«Зернові культури залишаються основною групою товарів в аграрному експорті, лиш незначно зменшившись в обсягах —  на 2% порівняно до 2019 року. Зокрема це пов'язано зі зниженням врожаю в 2020 році через посуху в центральних та південних областях України», — пояснюють аналітики.

Щодо жирів рослинного та тваринного походження, — Україна збільшила експорт цієї продукції на 22%. Такого росту вдалося досягнути, в першу чергу, завдяки росту виробництва соняшнику, його внутрішньої переробки та збільшення обсягів продажів олії до країн Азії. Також Україна залишається №1 експортером соняшникової олії до ЄС, додали в УКАБ.

«Натомість експорт насіння олійних скоротився на 28% порівняно до 2019 року через зменшення виробництва сої та ріпаку. Екпорт залишків і відходів харчової промисловості зріс на 6%. М'ясо та їстівні субпродукти зменшилися на 8%, зокрема через карантинні обмеження з боку ЄС на м'ясо птиці», — уточняється у повідомленні.

В УКАБ підкреслили, що в 2020 році поставки збільшилися по всім ключовим продуктам імпорту.

«Їстівні плоди та горіхи імпортували на 18% більше ніж в 2019 році. Причиною цього є заморозки, які спричинили неврожай. Особливо це вплинуло на яблука, ціни на які суттєво зросли. З імпортних фруктів найменше зросли ціни на банани», — підрахували експерти.  

Риба і ракоподібні, молюски — зросли в імпорті на 6%.

«Алкогольні і безалкогольні напої та оцет зросли в імпорті на 10%. Частка вина та виноробної продукції в поставках до України з Євросоюзу є однією з найбільших в аграрному імпорті», — констатують в УКАБ.

Тютюн і промислові замінники тютюну зросли в імпорті на 12%.

Різні харчові продукти завезли на 10% більше.