Держгекадастр: Слід відмовитися від безоплатної приватизації землі

12 серпня 2019, 11:29 2829

В Україні необхідно скасувати законодавчу норму про безкоштовну приватизацію землі.

Про це заявив заступник Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Олександр Краснолуцький, йдеться в повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Він зазначив, що важливою складовою земельної реформи, особливо в частині передачі повноважень місцевому самоврядуванню, буде відмова від безоплатної приватизації.

«В Україні 43-45 млн громадян та 60,4 млн га території. 60% — уже у приватній власності, хоча правом на безоплатну приватизацію скористалися лише 17 млн громадян. Щороку народжуються нові українці, які також мають право на безоплатну приватизацію, але земля на всіх не вистачить, і раніше чи пізніше цю норму треба скасовувати», — заявив він.

У свою чергу старший проектний менеджер по земельній реформі Офісу реформ Кабінету Міністрів України, завідуючий кафедрою Національного університету біоресурсів та природокористування Андрій Мартин заявив, що безоплатна приватизація державних та комунальних земель сьогодні є найбільшим джерелом корупції та фактично позбавляє місцеві громади величезних надходжень від перерозподілу земель.