ФАО допоможе Україні створити модель дорадчих служб

04 червня 2019, 14:21 2699

Україна взяла на себе зобов'язання до 2030 року розробити стійку модель дорадчих служб для розвитку фермерства, впровадження міжнародних практик, що сприятиме економічному розвитку та попередженню наслідків зміни клімату.  

Про це йшлося під час круглого столу щодо моделі дорадчих послуг, йдеться у повідомленні Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

«Наразі немає такої системи, яка б відповідала потребам малого і середнього агробізнесу. Важливо підтримувати малих та середніх агровиробників на місцевому, обласному та національному рівні, надаючи їм послуги з дорадництва. Крім цього, потрібно працювати і з самими дорадниками, підвищуючи їхню кваліфікацію», — зазначив заступник директора департаменту підтримки фермерства, кооперації та розвитку сільських територій, начальник відділу підтримки фермерства Міністерства аграрної політики та продовольства України Сергій Шупік.

У свою чергу координатор програм ФАО в Україні Хушнід Саттаров заявив, що існування моделі інформаційно-консультаційних послуг важливе для реформування сільського господарства і розвитку сільських територій.

«Аграрії не завжди знають про останні досягнення в сфері тваринництва чи рослинництва, принципи ресурсозберігаючих технологій, через що виробляють менше продуктів з більшою собівартістю. Це можна було б змінити, якби у них був доступ до інформації та можливість підвищити кваліфікацію», — додав він.

Саме тому ФАО впровадила новий проект для підтримки зусиль держави в створенні системного та злагодженого підходу надання сільськогосподарських дорадчих послуг в Україні. У зв'язку з цим було запрошено представників ФАО з Італії, разом з якими учасники заходу обговорили всі переваги попередніх та існуючих моделей надання сільськогосподарських дорадчих послуг. Це допоможе сформувати бачення, методологію та стратегію відновлення стійкої моделі дорадчих послуг в Україні.