Експерт: Україна може добре заробляти на виробництві морепродуктів

08 листопада 2018, 18:17 2560

Херсонська область має ресурси, щоб добре заробляти на виробництві морепродуктів.

До такого висновку дійшли співробітники Херсонського державного аграрного університету (ХДАУ) після повернення з Ягорлицької затоки, говориться у повідомленні вишу на Facebook.

«Ми можемо споживати свої, чорноморські мідії та устриці, вирощені на спеціальних фермах. Вирощування мідій та устриць є перспективною галуззю у країнах, які мають вихід до Чорного моря. Жителі України з'їдають близько 140 тисяч тонн мідій та устриць на рік. Зараз це в основному чилійські морепродукти. Тоді як вирощування мідій вигідне для нас і з економічного, і з екологічного боку», — зазначає в.о. завідувача кафедрою водних біоресурсів та аквакультури ХДАУ кандидат біологічних наук, доцент Павло Кутіщев.

Він зазначає, що акваторія Чорного моря на півдні України дуже підходить для створення медійних ферм, які являють собою систему горизонтальних кантів, підвішених у воді буями. Фахівці переконані, що завдяки кліматичним умовам, наявності природного корму, яким живляться мідії, невеликим енергозатратам, є можливості отримувати високі врожаї на обмеженій площі.

«До того ж одна мідія фільтрує до 100 літрів води на добу. Коли в Чорному морі було багато поселень мідій, його прозорість сягала 20 метрів, зараз у кращих місцях вона не перевищує 5 метрів. Причина в тому, що у 1950-х роках до нас із баластними водами потрапив хижий молюск рапана, і кількість мідій у Чорному морі суттєво зменшилася, а море втратило можливість самоочищуватися», — додав він.

Науковці додали, що у 70-80-ті роки на півдні України вирощували мідій: цим займалися фахівці із Криму, Одеської та Херсонської областей. Проте зараз марикультура у нас розвивається дуже повільно. Серед основних причин — заплутана нормативно-правова база та бюрократичні перешкоди: підприємці й фермери просто не ризикують братися за таке виробництво. Експерти вважають, що потрібна підтримка на законодавчому рівні, лізингова програма та можливість орендувати території під плантації на тривалий термін.