Експерт назвала відповідальних за збереження лісосмуг

28 вересня 2021, 14:48 2702

В Україні зараз близько 400 га лісосмуг, але відповідно до змін клімату їх потрібно вдвічі більше. Сьогодні відповідальними особами за лісосмуги є органи місцевого самоврядування, приватні землевласники, на території яких потрапили лісосмуги, та державні підприємства.

Про це повідомила координатор проєкту «Запровадження природоорієнтованих рішень у Порядок денний реформ в Україні», WWF Україна Олеся Петрович під час дискусії в рамках проєкту «Український зелений шлях від ферми до виделки: крок за кроком».

«Щоб лісосмуги діяли ефективно та виконували належну функцію, потрібна ціла їх система. Для цього слід провести дослідження і визначити, які саме насадження потрібно створити», — переконана Олеся Петрович.

N. B. Беззахисні поля: чому Україну накривають пилові бурі

За її словами, ФАО напрацювала гарні методичні рекомендації щодо впровадження ефективного управління захисними лісосмугами та законодавчі моделі управління лісосмугами.

«Справа в тому, що лісосмуги знаходяться на землях сільськогосподарського призначення, і відповідно до прийнятих змін до законодавства цього року ці землі передаються територіальним громадам. І навіть у випадках, якщо полезахисні лісосмуги потрапили на розпайовані землі, держава прийняла відповідні рішення, якими регулюється, як саме утримувати і зберігати лісосмуги», — розповідає Олеся Петрович.

Вона відзначає, що заходи утримання та збереження полезахисних лісосмуг проводяться на підставі матеріалів лісовпорядкування або обстежень комісією.

«Зазначу, що обстеження комісією допускаються лише в тих випадках, коли лісосмуга знаходиться в аварійному стані. В інших випадках все проводиться відповідно до матеріалів лісовпорядкування. І територіальним громадам варто потурбуватися не лише про отримання у розпорядження земель, а й про те, щоб правильно доглядати лісосмуги і замовити відповідні матеріали в лісовпорядкуванні», — підсумовує Олеся Петрович.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua