ЄБА: Реєстр для відшкодування старих сум ПДВ не функціонує

23 липня 2018, 10:59 4538

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) звернулася до Державної фіскальної служби (ДФС) з проханням привести Тимчасовий реєстр у відповідність до вимог законодавства та включити в нього всі відомості про узгоджені суми податків.

Як говориться у повідомленні ЄБА, станом на 23 липня опублікована на офіційному веб-сайті ДФС України «таблиця» не є Тимчасовим реєстром заяв про повернення «старих» сум відшкодування ПДВ. Оскільки, законодавством визначено перелік обов«язкових даних, що має містити тимчасовий реєстр.  

«Так, має бути опубліковано: найменування платника податку; дату подання заяви; суму податку до відшкодування; реквізити рахунку платника податку; дату складення та вручення платнику податків акту перевірки тощо. Повний перелік прописано в ст.200 Податкового кодексу», — говориться у повідомленні.

Проте, таблиця з назвою «Тимчасовий реєстр», що опублікована на сайті ДФС не містить зазначений перелік показників, та не включає інформацію про всі суми ПДВ, які повинні бути включені в даний реєстр. В нинішній редакції реєстру не всі, хто має право на відшкодування «старих сум» ПДВ зможуть його отримати. 

«У зв'язку з цим, платники податків позбавлені своїх податково-фінансових активів, що в свою чергу впливає на зменшення їх обігових коштів. Це означає, що компанія має платити більшу суму податку та не може використати ті суми податків, котрі вже заплатила в ціні товару/послуги. Так, суми втрат деяких компаній можуть налічувати від кількох десятків до кількох сотень тисяч гривень», — пояснюють в ЄБА.


Для довідки: більше двох років підприємці не можуть отримати «старі суми» відшкодування ПДВ, які утворились до 1 лютого 2016 року, оскільки вони не були включені до Єдиного реєстру податкових накладних на підставі різних причин. Створення Тимчасового реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування повинно було вирішити дану проблему. За публічними заявами, заборгованість з відшкодування старих сум ПДВ становить близько 4,7 млрд грн (згідно інформації Мінфін та ДФСУ).