EBA: Через контрабанду збитки України складають 70 млрд грн

20 червня 2018, 15:25 3975

Щорічно в результаті контрабанди та «сірого імпорту» державний бюджет України недоотримує мільярди гривень податків і митних платежів. Так, у 2017 році ця цифра склала приблизно 70 млрд грн.

Тіньовий ринок набуває великих масштабів, так, зокрема — тіньовий сегмент алкогольних напоїв становить близько 60%, побутової техніки та електроніки за окремими категоріями до 60 і 80% (телевізори великої діагоналі і професійні фотоапарати відповідно), кавової продукції — 40%, засобів захисту рослин — 25% (на ринку дрібного фасування — понад 70%).

Про це говориться в повідомленні ЕВА.

«Недобросовісні суб'єкти господарювання ухиляються від сплати митних платежів і навіть отримують повернення «tax free» з сусідніх держав. Різниця у вартості офіційно ввезеного товару і товару по «сірій схемі» може досягати 50% і вище», — відзначають в ЕВА.

Мовою цифр, з товарів вартістю 100 тис. євро необхідно заплатити 10% мита і 20% ПДВ. Тобто після митного оформлення вартість партії становить близько 132 тис.євро. Недобросовісні підприємці отримують цей товар в Україні приблизно за 82 тис.євро (без сплати податків в Україні і з отриманням «tax free»).

«Спочатку, важливо максимально швидко покращити і гармонізувати роботу митних і контролюючих органів на кордоні. Почати створення єдиного незалежного аналітичного органу, який буде займатися розслідуванням і упередженням економічних і фінансових злочинів. Діяльність повинна бути відокремлена від інших правоохоронних органів, а відповідні економічні підрозділи в СБУ, МВС і Нацполіціі — ліквідовані. Його робота повинна покласти край тиску на бізнес, щоб дати зелене світло інвесторам в Україні», — говориться в повідомленні Європейської Бізнес Асоціації.

Пропозиції для його функціонування від компаній-членів EBA доступні за посиланням.