Бізнес пропонує 5 ключових змін в новий закон про ветмедицину

05 грудня 2018, 14:58 3262

В Європі з початку грудня 2018 року вступила в силу оновлена редакція ветеринарного законодавства, що була прийнята Європейською Комісією.

Основні зміни стосуються двох ключових напрямків — ветеринарних лікарських засобів і виробництва та обігу ветеринарних медичних кормових добавок, говориться у повідомленні Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

Прийняття даного законодавства є важливим і для України, оскільки ним посилюється контроль за використанням антибіотиків у тваринництві. Однак, дана сфера в нашій державі наразі не врегульована, що може призвести до ускладнення експорту продукції тваринництва з України до ЄС.

«Європейське законодавство є рамковим. І якщо країна прагне завозити продукцію тваринного походження — молоко, м«ясо тощо, її національне законодавство має відповідати європейському. Тому, на сьогодні, для бізнесу та економічного розвитку країни в цілому надзвичайно важливим є його оновлення», — наголосив координатор Комітету виробників ветеринарних препаратів ЄБА Дмитро Кирилюк.

Він наголосив, що питання використання антибіотиків в Україні майже не регулюється. А в ЄС встановлені досить жорсткі норми їх використання. Так, для профілактики та стимулювання росту вони повністю заборонені.

Держпродспоживслужба спільно з Мінагропродом розробляє нову редакцію закону «Про ветеринарну медицину». Бізнес очікує, що ще цього року фінальний документ буде опубліковано для його подальшого обговорення. 

Крім того, як зазначають в ЄБА, бізнес-спільнота сподівається, що в оновленій версії національного закону будуть міститись ТОП-5 ключових змін, які дозволять врегулювати такі питання.

По-перше, процедура реєстрації та перереєстрації ветеринарних лікарських засобів є занадто забюрократизованою. Так, до прикладу в Європі препарат потрібно зареєструвати, а через 5 років здійснити його перереєстрацію. Подальша перереєстрація потрібна, лише, коли, до прикладу, є зміни у складі препарату тощо. В Україні ж перереєстрацію потрібно здійснювати кожній 5 років, що однозначно не спрощує умови для ведення бізнесу.

По-друге, необхідно посилити контроль за обігом та використанням антибіотиків в тваринництві.

По-третє, необхідно врегулювати питання використання автогенних вакцин (використовується як альтернатива антибіотикам).

По-четверте, важливо привести до єдиного знаменника профільну термінологію, до прикладу, що таке «ветеринарний лікарський засіб», «кормова добавка», «медична кормова добавка».

І, по-п«яте, вдосконалити процедуру профілактики та лікування інфекційних захворювань в сільському господарстві, особливо в галузі птахівництва.

В асоціації зазначають, що наразі 4 з 5 пунктів в Україні не врегульовані взагалі.

«Сподіваємось, країні все ж вдасться оптимізувати національне законодавство під європейські стандарти», — підсумували в ЄБА.