Аграрії відмовляються страхувати урожай: названо причини

03 червня 2020, 08:00 2286

Українські аграрії відмовляються від агрострахування через те, що їм не пропонують простих і прозорих умов.

Таку думку висловив головний консультант ТОВ «Агро-Класік» (Рівненська обл.) Володимир Присяжненко у блозі на AgroTimes.

«Вітчизняна сфера агрострахування специфічна тим, що тут немає зрозумілої гарантованої формули виплат збитків і видатків, як, наприклад, в «автоцивілці», — з чітким алгоритмом: який орган і яким чином визначає суму збитків, чи це відбувається декларативним шляхом, чи має бути стала сума страховки тощо.

Крім того, дуже важливо, щоб ця так звана страхова формула не піддавалася коригуванню й унеможливлювала корупційну складову. Натомість в агрострахуванні є безліч шляхів, як «обійти» страхові виплати», — пояснює він.

На думку експерта, повернути довіру аграріїв до цього фінансового інструменту можна, якщо звести в ньому до мінімуму людський чинник. Тим більше, що сучасні технології вже дають таку можливість. Наприклад, супутниковий моніторинг полів дозволяє чітко встановити, коли, на якій ділянці землі і які були сходи, які площі й наскільки були пошкоджені морозом, посухою чи шкідниками.

Володимир Присяжненко підкреслив, що навіть цьогорічні погодні умови не спонукають аграріїв страхуватися.

«Крім того, що немає довіри до страхових компаній, страхування саме погодних ризиків дуже недешеве. Тому наша компанія прийняла рішення самостійно брати на себе такі ризики. Ми взяли до аналізу показники підприємства за останні п«ять років і порахували, скільки за цей період у нас було таких «страхових» випадків і вирахували для себе приблизну суму, необхідну для покриття такого роду збитків. Таким чином всередині компанії було фактично створено власний страховий фонд із частково нерозподілених дивідендів», — пояснює він.

Також експерт зазначає, що зараз складно сказати, чи доведеться підприємству скористатися власною фінансовою «подушкою безпеки» цього року.

«Для того, щоб робити бодай якісь прогнози, потрібно проаналізувати ситуацію в регіоні, країні та світі, адже менший урожай, як правило, супроводжується підвищенням цін. І цей чинник може покрити отримані збитки. Крім того, слід враховувати нестабільність курсу валют, який також може вносити у фінансову звітність компаній дуже несподівані цифри», — підсумував він.