Японські генетики створили справжню блакитну хризантему

05 серпня 2017, 10:45 5273

Дослідники на чолі з рослинним біологом Наонобу Нода з Національної дослідницької організації с/г сектора та продуктів харчування в м. Цукуба, Японія, за допомогою генетичної інженерії створили першу в світі справжню блакитну хризантему.

Справжні блакитні квіти в природі зустрічаються рідко і лише в окремих видах, таких як в’юнок пурпурний та дельфініум, пише Science Magazine.

Справжній блакитний колір вимагає складних хімічних реакцій. Антоціаніни (пігментні молекули в пелюстках, стеблах та плодах) містять ароматичні кільця, що призводить до того, що квітка змінює колір на червоний, фіолетовий або синій, залежно від того, які приєднуються цукри або інші групи атомів. Умови всередині рослинної клітини також мають значення, тому просто пересадка антоціаніну з синьої квітки (напр., дельфініуму) насправді не спрацює.

Нода спочатку вніс у хризантему ген синьої квітки Кентербері. Білок, що синтезувався з цього гена, модифікував антоціанін хризантеми, що надало цвітінню фіолетового кольору, а не червоного. Щоб максимально наблизитися до справжнього блакитного кольору, Нода та його команда згодом додали другий ген синього квітучого гороху. Білок цього гена додав до антоціаніну молекулу цукру. Дослідницька група планувала додати третій ген, але квіти хризантеми стали блакитними і з двома генами. Хімічні аналізи показали, що досягти блакитного кольору було можливо всього за два етапи, тому що хризантеми вже мають безбарвний компонент, який взаємодіє з модифікованим антоціаніном, щоб досягти блакитного кольору.