Вчені розробили рослинну вакцину проти небезпечної хвороби овець

06 червня 2017, 19:00 2469

Команда Альберта ван Зіла з університету Кейптауна в Південній Африці розробила дві вакцини рослинного виробництва Zera®-VP2ep і Zera®-VP2, які можуть допомогти в боротьбі з катаральною лихоманкою овець.

Про це повідомляє BMC Biotechnology

Як зазначається, обидві вакцини були вироблені в рослинах тютюну (Nicotiana benthamiana) шляхом транзиєнтної експресії, що опосередкована агробактеріями. Аналіз показав, що в цитоплазмі рослинних клітин накопичилися тваринні білки.

Попередні дослідження на мишах показали, що вакцини викликали у них імунну відповідь проти VP2. Отримані результати показують, що вакцини Zera®-VP2ep і Zera®-VP2 можуть потенційно стати вакцинами проти катаральної лихоманки BTV.


Для довідки: катаральна лихоманка овець — це хвороба домашніх і диких жуйних тварин, спричинена вірусом BTV, яка призводить до серйозних спалахів у всьому світі. Комерційно доступні вакцини є штамами живих ослаблених або інактивованих вірусів, тому спеціалісти вважають, що краще використовувати рекомбінантні вакцини, щоб мінімізувати ризики, пов’язані з ними.