Науковці придумали, як збільшити термін зберігання фруктів за допомогою яєць

10 травня 2020, 10:45 3499

Американські вчені створили розчин на основі яєчного білка, який можна з'їсти чи змити. Якщо ним покрити фрукти, їхній термін придатності збільшиться на тиждень.

Розчин створили з яєчного білка, сухого яєчного жовтка, гліцерину, куркуми та нанокристалів целюлози. Усі компоненти перемішували у воді температурою 80°C. Потім розчин охолоджували до кімнатної температури та занурювали туди фрукти, пише «Громадське» з посиланням на публікацію Advanced Materials. 

Для дослідження науковці використали банани, авокадо, полуницю та папаю. Після 8-11 днів на повітрі непокриті фрукти змінювали колір і псувались. Водночас покриті фрукти залишалися свіжими протягом тижня.

Після 5 днів непокрита полуниця втратила 60% вологи, а покрита полуниця на 7-й день втратила 35% вологи. Крім того, науковці заявили, що після використання розчину фрукти не ставали такими м'якими, як фрукти без покриття.

Також розчин на основі яєчного білка пропускає кисень повільніше, через що фрукти довше залишаються свіжими. Науковці помістили бактерії кишкової палички на поверхню покритих фруктів, та після ночі витримки її вже не було на фруктах.

Крім того, вчені запевняють, що покриття з фруктів легко змити: воно розчиняється у воді за дві хвилин. Розчин також не впливає на смак фруктів.