Вчені виявили «мозок» у рослин

12 червня 2017, 19:00 5426

Вчені з Університету Бірмінгема довели, що у рослин є група клітин, яка функціонує як «мозок» для ембріонів рослин.

Як пояснюється у дослідженні, опублікованому в Proceedings of the National Academy of Sciences, ця група клітин здатна оцінити стан навколишнього середовища, щоб диктувати, коли насіння проросте.

«Рішення рослини проростати є ключовим процесом, яке воно здійснює протягом свого життя. Якщо це занадто рано, рослина може бути пошкоджена суворими зимовими умовами; якщо занадто пізно, її можуть «перемогти» інші, більш скоростиглі рослини», — пояснюється у публікації.

Вчені показали, що «центр прийняття рішень» у рослини Arabidopsis містить два типи клітин: один пропагує спокій насіння, а інший сприяє проростанню. Ці дві групи клітин взаємодіють один з одним шляхом переміщення гормонів, що, як вказується у дослідженні, є аналогічним механізмом, яким керується мозок людини при прийнятті рішення, рухатися далі, чи ні.

У дослідженні було використане математичне моделювання, щоб показати, що комунікація між розділеними групами клітин контролює чутливість рослини до навколишнього середовища. Вчені використали мутантну рослину, в якій клітини більш хімічно пов'язані між собою, щоб показати, що час проростання залежить від внутрішніх сигналів.

«Модель також передбачила, що насіння краще проростає за умови коливання температур, ніж при постійній температурі», — йдеться у дослідженні.