Названо продукти-рекордсмени за забрудненням пестицидами

18 березня 2017, 10:33 3407

Полуниця та шпинат — продукти, які найсильніше забруднені пестицидами.

Такого висновку дійшли дослідники Американської некомерційної організації Environmental Working Group (EWG).

Аналіз, який провела EWG, засвідчив, що майже у 70% 48 видів найбільш поширених рослинних продуктів присутні сліди одного або більшої кількості пестицидів (усього 178 хімікатів і продуктів їх розкладання).

Майже всі зразки полуниці, шпинату, персиків, нектаринів, вишень і яблук виявилися позитивними на залишок щонайменше одного пестициду. У найбільш забрудненому зразку полуниці було 20 різних пестицидів.

Зразки шпинату мали в середньому вдвічі більше залишків пестицидів за вагою, ніж будь-яка інша культура. Три чверті зразків шпинату мали залишки нейротоксичного пестициду, забороненого в Європі для використання в продовольчих культурах, — це частина класу пестицидів, які, як засвідчили недавні дослідження, пов'язані з поведінковими розладами у маленьких дітей.

Навпаки, у списку продуктів EWG Clean Fifteen, які з найменшою ймовірністю містять залишки пестицидів, представлені солодка кукурудза, авокадо, ананаси, капуста, цибуля, заморожений солодкий горох, папайя, спаржа, манго, баклажани, дині медвяної роси, ківі, канталупа, цвітна капуста і грейпфрут. У них було виявлено відносно малу кількість пестицидів.

Для довідки: EWG — дослідницька й освітня організація, місія якої — «дозволити людям жити здоровим життям у здоровому навколишньому середовищі». Вчені, юристи та експерти з законодавством, зайняті в ній, проводять дослідження та інформаційні кампанії в галузі токсичних хімікатів, використання сільськогосподарських земель, корпоративної відповідальності та інших тем, що мають відношення до харчування людей і навколишнього середовища.