Дослідження: М’ясо у вакуумі можна зберігати довше

02 квітня 2019, 19:00 12805

Реальний термін зберігання м’яса у вакуумній упаковці чи в пакуванні з модифікованим атмосферним середовищем може бути вдвічі довшим, ніж застосовується зараз.

Про це свідчать дані дослідження Британської асоціації м'ясопереробників (BMPA) і Асоціації тваринництва Австралії (MLA), пише Meat-Inform.

Як зазначається, у Британії охолоджене м'ясо у вакуумній упаковці чи в пакуванні з модифікованим атмосферним середовищем можна зберігати не більше 10 днів. В Україні курку в такій упаковці зберігають 8-10 днів, свинину — 10-14 днів. При цьому необхідність утилізувати м'ясо після 10 днів зберігання не була підтверджена дослідженнями.

«В науковій літературі не вдалося знайти жодних випадків дослідження ботулізму, пов'язаного зі свіжим охолодженим м'ясом у вакуумній упакоці чи в пакуванні з модифікованим атмосферним середовищем», — розповідають у BMPA.

На даний момент, згідно з даними, зібраними BMPA, промисловість застосовує максимальний термін придатності охолодженої роздрібної упаковки при температурі від 3°C до 8°C до 23 днів для яловичини, 27 днів — для баранини та 18 днів — для свинини. Нове дослідження показало, що яловичина була придатна до 50-го дня, баранина — до 35-го дня, а свинина — до 25-го дня.

Представники Британської асоціації м'ясопереробників сподіваються, що найближчим часом компетентні органи переглянуть рекомендації щодо зберігання м'яса. Подовження термінів зберігання дозволить виробникам скоротити витрати, а також зменшити кількість харчових відходів та шкоду для навколишнього середовища.