Генетики придумали, як вирішити «конфлікт» у селекції томатів

03 червня 2017, 10:44 3170

Генетики навчились використовувати технології CRISPR для вирішення «конфлікту» у селекції томатів.

Про це повідомляє Nature.

Як зазначається, ще у 1950-х роках вчені виявили дикий родич томату на Галапагоських островах, який не має роздутої частини стебла, що називають суглобом. Суглоби — це слабкі частини стебла, через які плоди легко падають з рослини. Потім селекціонери розробили томати «без суглобів», щоб плоди знаходилися на рослині довше.

Однак, коли такий томат схрещували з існуючими сортами томатів, отримані рослини мали квітконосні гілки, які продукували багато додаткових гілок і виглядали, як віник, що закінчується безліччю квітів. Це призвело до зменшення кількості плодів.

Через кілька років генетик Захарі Ліппман з Cold Spring Harbor Laboratory в Нью-Йорку та інші дослідники виявили ген, що відповідає за ознаку «без суглобів», та інший ген, який сприяє утворенню великого зеленого ковпака листоподібних структур на вершині плода.

Після цього вони використали технологію CRISPR-Cas9 для вирішення «конфлікту» згаданих ознак, що дозволило отримати томати з різною «архітектурою» рослин, зокрема з довгими, тонкими квітконосними гілками та кущистими букетами квітів, схожими на кольорову капусту, а деякі — і з кращим врожаєм.