Бразилія схвалила ГМ-тростину для комерційного використання

30 червня 2017, 18:10 4553

Національна технічна комісія з біобезпеки Бразилії (CTNBio) схвалила комерційне використання першої генетично модифікованої (ГМ) цукрової тростини Bt (Bt Sugarcane) сорту CTC 20 BT, розробленої бразильською компанією Centro de Tecnologia Canavieira (CTC).

Про це говориться в повідомленні Бразильської асоціації виробників цукру (UNICA).

Як зазначається, перша ГМ цукрова тростина у світі, затверджена для вирощування, стійка до пошкоджень, завданих точильником (Diatraea saccharalis), головним шкідником цукрової тростини в Бразилії.

На думку аграрних експертів країни, збитки, завдані точильником цукрової тростини, становлять приблизно до 5 млрд бразильських реалів на рік. Ген Bt (Bacillus thuringiensis) у сорті CTC 20 BT протягом більше 20 років широко використовувався у таких біотехнологічних культурах, як соя, кукурудза, бавовник та баклажан.

Наукове досьє, яке оцінювало Bt Sugarcane, було представлене CTNBio у 2015 р. для оцінки безпеки для здоров’я людини та навколишнього середовища з використанням міжнародних стандартів. Дослідження довели, що цукор та етанол з нового сорту є такими ж, як і ті, що отримані зі звичайної цукрової тростини. Крім того, дослідження показали, що під час виробничого процесу ген Bt і білок у сорті CTC 20 BT Sugarcane повністю виключаються з похідних цукрової тростини. При цьому не виявлено жодних негативних наслідків для складу ґрунту, біологічної деградації цукрової тростини чи популяції комах, за винятком цільових шкідників (головним чином точильника).

Компанія СТС планує тісно співпрацювати з виробниками, починаючи з розподілу 20 саджанців Bt цукрової тростини, а потім вести належний моніторинг висадження на полях.