Виробники сільгосптехніки чекають введення нових процедур сертифікації

01 серпня 2019, 15:20 1693

Міністерство аграрної політики та продовольства офіційно оприлюднило проект постанови щодо змін затвердження типу сільськогосподарської техніки. Однак документ досі не прийнятий і не введений в дію.

Про це заявляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу».

Як зазначається, для громадського обговорення було розміщено проект Постанови КМУ «Про внесення змін до Технічного регламенту затвердження типу сільськогосподарських та лісогосподарських тракторів, їх причепів і змінних причіпних машин, систем, складових частин та окремих технічних вузлів і Порядку відомчої реєстрації та зняття з обліку тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів».

Проектом пропонується внести низку змін щодо проходження процедури затвердження типу (отримання сертифікату) для сільськогосподарських тракторів та іншої техніки. Зокрема, скасування строку дії сертифікату, встановлення стандартів (правила ЄЕК ООН і стандарти ОЕСР), які використовуються при випробуваннях техніки або на які посилаються при документальній перевірці, та екологічні стандарти до двигунів.

«Постанова, яка спільно напрацьовувалась з Мінагропродом, вносить більшість змін, які покращать роботу на ринку виробника сільськогосподарської техніки. Буде скасовано 5-річний строк дії сертифікату, відмінена норма про періодичні перевірки кожні 2 роки, встановлено вимоги до викидів шкідливих речовин двигунами і змінені деякі бюрократичні моменти при формуванні пакету документів.

І зараз стоїть питання його якнайшвидшого прийняття і введення в дію, аби при підготовці до нового сезону виробники техніки проходили всі сертифікаційні процедури на нові типи, які заплановано реалізовувати в Україні, за тими правилами і стандартами, які вони вимагають уже декілька років», — зазначив координатор комітету техніки УКАБ Олег Нестеров.