Excelerator — агрегат для максимального збереження вологи

24 вересня 2021, 16:34 3368

Майбутня врожайність частково залежить від проведення якісного збирання попередника — подрібнення пожнивних решток та їх рівномірного розподілення. Одним із агрегатів, які здатні якісно провести технологічну операцію, є агрегат для вертикального обробітку ґрунту, подрібнення рослинних решток і збереження вологи Excelerator від компанії KUHN.

Про це розповів представник компанії УАПК Дмитро Сакунов.
 
Він додає, що машина може використовуватись для передпосівної обробки ґрунту, лущення стерні, закриття вологи і для осінньої обробки важких пожнивних решток.

«При роботі Excelerator ґрунт мінімально перемішується, пожнивні рештки залишаються зверху, але при цьому ґрунт розпушується. Агрегат зменшує ущільнення ґрунту у верхньому шарі на глибині до 10 см. Коли ми переслідуємо мету розкладання пожнивних решток, їх треба подрібнити і залишити біля поверхні ґрунту», — пояснює Дмитро Сакунов.

За його словами, агрегат має змінний кут атаки дисків для зміни інтенсивності заробки пожнивних решток. Тож Excelerator при встановленні мінімального кута атаки дисків можна використовувати при підготовці під посів ріпаку, коли стерня залишається на поверхні, без перемішування, коріння підрізається і руйнується капілярна сітка, що запобігає випаровуванню вологи.

Встановлення невеликого кута атаки (2-3°) використовується для провокації проростання падалиці: не вивертаючи вологий ґрунт наверх, злегка присипати насіння і втиснути його зірочками в нижній, більш вологий шар ґрунту. Таким чином створюються умови для проростання падалиці — волога і контакт з ґрунтом.

N.B. Агрегати KUHN: технологічна адаптація аграріїв до змін клімату

Для прискорення розкладання пожнивних решток кукурудзи встановлюється максимальний кут атаки дисків (5°) для максимального подрібнення і часткової заробки решток. Зірочки плющать стебла кукурудзи та притискають їх до поверхні ґрунту, що створює сприятливі умови для роботи аеробних бактерій.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua