Ягоди годжі: Україна може скласти конкуренцію Китаю

11 липня 2019, 17:43 2653

Україна може конкурувати на ринку ягід годжі, головним постачальником яких на міжнародний ринок є Китай. Ця ягода вирощується у КНР промисловим способом.

Про це йдеться у повідомленні компанії Pro-Consulting.

«Кілька років тому в херсонських степах оселився китайський фермер Ван. Одного разу він вирішив провести експеримент і засадив два гектари своїх земельних угідь кущами годжі. Яке ж було його здивування, коли вони прекрасно там прижилися. Були здивовані і місцеві агрономи, які приходили подивитися на посадки китайця, адже виросла на його ділянці рослина давно їм відома під ім'ям дереза звичайна», — розказують експерти.

Цю рослину можна повсюдно зустріти в дикорослому вигляді біля доріг, на пустирях, на узліссях і сухих схилах.

«У наших фермерів дереза завжди вважалася бур'яном, від якого досить важко позбутися… Виявилося, що бур'ян може обернутися високоприбутковою культурою. Правда, поки попит на неї на українському ринку незначний, і практично весь врожай відправляється за кордон. Але ж віяння здорового способу життя поширюються швидко, і мода на ягоди годжі поступово приходить і до нас», — зазначають спеціалісти.

Кілограм цих ягід в сушеному вигляді коштує близько $50.


Для довідки: Годжі, що родом з Тибету, здатні уповільнити старіння організму, допомагають при діабеті, перешкоджають виникненню раку, дуже ефективні в боротьбі з ожирінням і несуть в собі багато корисних речовин (18 амінокислот, 22 макро  і мікроелементи, 6 вітамінів, полісахариди, алкалоїди).