Про це розповіла заступник директора з наукової роботи Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту картоплярства НААН України Оксана Пузняк телеканалу ГІТ.
За її словами, цей сорт було виявлено в результаті домінантності сортів жовтого люпину. Головною його цінністю є те, що він нетрансгенний, а відтак не шкідливий ані для людей, ані для тварин.
«Зробили видове схрещення і, відповідно, отримали цей білий люпин. Побачим, як він спрацює в Україні, як дасть свої показники. Надіємось, що буде новий білий безалкалоїдний люпин, який замінить сою в харчовій промисловості. І я гарантую, що він не буде гіршим за сою», — додала Оксана Пузняк.
Вона уточнила, що волиняни є оригінаторами жовтих сортів цієї рослини і лишаються єдиними в Україні, хто займається саме безалкалоїдним люпином, який придатний і як сидеральна культура, і для згодовування тваринам.
Зі слів Оксани Пузняк, останніми роками жовтий люпин є дуже затребуваним, адже він іде на експорт, де використовується, як соя у харчовій промисловості.