В Україні вирощують лише 12% промислової полуниці

21 травня 2021, 08:00 3451

Сезон полуниці в Україні офіційно відкрито. Цього року старт був із запізненням через тривалі низькі температури повітря, однак очікування щодо врожаїв ягоди оптимістичні.

Про це говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

«В Україні виробляється близько 55-60 тис. т полуниці в рік. При цьому, близько 88% виробляється домогосподарствами для задоволення власних потреб та часткову подальшу реалізацію на ринках. Відповідно лише 12% полуниці виробляється на підприємства різних розмірів», — розповідає аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Вона зазначила, що минулого сезону обсяги виробництва полуниці були скорочені через заморозки навесні 2020 р. Цього року, станом на середину травня, насадження полуниці не постраждали від заморозків, тому при сприятливих подальших погодних умовах цього року очікуються більша пропозиція на ринку. Тим паче, що висока ціна на полуницю минулого року додатково простимулювала виробників збільшити насадження

«В Україні присутні як експортні, так і імпортні поставки полуниці, але вони відбуваються в різні періоди у відповідності з сезонністю власного українського виробництва. При цьому експортні поставки полуниці значно перевищують імпортні. Так, в 2020 р. було експортовано 2,7 тис. т даної ягоди, при цьому імпортовано 0,6 тис. т. В 2019 році розбіжність була ще більшою: 3,9 тис. т проти 0,1 тис. т. Основними покупцями української полуниці були європейські країни, левову частку серед яких займають поставки в Польщу (в 2020 році — 53%)», — зазначають в УКАБ.

Прогнозується, що протягом найближчих двох тижнів варто очікувати на зниження ціни на полуницю по мірі збільшення її пропозиції на українському ринку.