В Україні пішли угору закупівельні ціни на зерно та олійні

14 вересня 2017, 13:46 9186

В період з 30 серпня по 13 вересня відбулось зростання закупівельних цін на ринках зернових та олійних культур.

Про це свідчать дані, опубліковані «Аграрним союзом України».

Так, ціни на продовольчу пшеницю на умовах поставки EXW-елеватор та СРТ-порт зросли на 100 грн/т, фуражна пшениця прибавила 150-200 грн/т на EXW-елеватор та 150-180 грн/т на СРТ-порт, на умовах поставки FOB-порти Чорного моря 1-2$/т збільшилась ціна на 2 клас, на 3 клас +3-+4$/т, на фуражну +6$/т.

Як вважають експерти, ріст цін на ринку зумовлений кількома чинниками, по-перше світовими тенденціями, по-друге, на ринку присутній попит, хоч звісно і пропозицій на ринку вистачає, по-третє, послаблення гривні відносно долару надає підтримку внутрішнім цінам.

Також зросли ціни на ячмінь. Зокрема, на умовах поставки EXW- елеватор та СРТ-порт ячмінь прибавив 150-200 грн/т, експортні ціни зросли на 4$/т.

Ціна української кукурудзи на умовах поставки EXW-елеватор додала 100 грн/т, на СРТ-порт +50грн/т (нижня ціна), на експортному ринку +2$/т. Як пояснюють спеціалісти, поступово активізується торгівельна діяльність, збільшується попит на новий врожай, пропозицій небагато на ринку. Також вплив має зниження гривні відносно долару.

З просуванням збору соняшника ціни на умовах поставки EXW-елеватор та СРТ-завод прибавили 400-500 грн/т. Підтримку цінам надає існуючий попит внутрішніх переробників на олійну, до того ж впливовим чинником росту цін виступає повідомлення щодо низької якості соняшника нового врожаю, додали експерти.

Ріст закупівельних цін також відмічається на рику сої. Так, на 100-200 грн/т зросли ціни на умовах EXW-елеватор, на СРТ-завод ціни залишились на минулому рівні, на умовах FOB (порти Чорного моря) — 5$/т. Експерти пояснюють зростання певною затримкою в ході збору сої та незадовільною якістю олійної.