В Україні відкриються два центри з сушіння та очистки амаранту

07 серпня 2018, 14:56 2996

Після збирання необхідно зробити первинну очистку амаранту і відправити на подальше сушіння та очистку. Зараз є спеціалізований центр у м. Дніпро, а вже наступного року такі центри будуть відкриті в Миколаєві та на Київщині.

Про це AgroPortal.ua повідомив директор Асоціації виробників амаранту і амарантової продукції Олександр Дуда.

«Виробникам, які вирішили вирощувати цю прибуткову і корисну культуру, потрібно насамперед оцінити можливості відносно наявності або доступності необхідної техніки для вирощування амаранту. В першу чергу потрібна сівалка (45 або 70 см), яка зможе висіяти дрібне насіння з масою 1000 насінин 0,8 г (овочеві, зернотрав'яні, пропашні Клен, Vesta 8 Profi)», — розповідає Олександр Дуда.

За його словами, господарство повинно мати також пропашний культиватор, обприскувач для внесення біологічних засобів захисту рослин та стимуляторів росту, пружинні борони для боротьби з бур'яном у рядку (або ручна прополка).

«Бажано, щоб жатка комбайна, який буде збирати амарант, була з ріпаковим столом. Це мінімізує втрати. До речі, американці рекомендують збирати амарант соняшниковими жатками, але в нас цей спосіб не практикується», — деталізує Олександр Дуда.

Щодо умов реалізації, то директор Асоціації виробників амаранту і амарантової продукції запевняє, що ціна на амарант становить від 25 000 грн/т при базових якісних показниках: вологість — 10%, засміченість — 3%.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua