Експерти: врожайність пшениці зростає вибуховими темпами

21 жовтня 2016, 17:30 5181

Врожайність пшениці в Україні останні 20 років зростає вибуховими темпами. З 1996 р. показник зріс на 44%.

Про це з посиланням на дані Міністерства сільського господарства США повідомляє агентство ААА.

Урожайність за останні два десятиліття наростили практично усі основні країни-експортери. При цьому у наших східних сусідів, хоча другий рік поспіль і зростає урожайність пшениці, але якість зерна 2016 р. навіть гірша минулого сезону.

Лідером по урожайності залишається ЄС. В кінці ХХ сторіччя США були другими в рейтингу врожайності пшениці,  а ось на початку 2010-років вже поступилися Україні і Канаді, яка збільшила врожайність на 30% за двадцять років. 

В Україні врожайність основних олійних культур (соняшник, соя і ріпак) зросла з 1995 р. по 2016 р. в середньому на 128%. Урожайність пшениці, кукурудзи і ячменю зросла в середньому на 69%. А лідером зростання врожайності стала кукурудза (на 102%). 

Як пояснили експерти, темпи рекордного зростання врожайності основних культур є продуктом відкриття України і нашого аграрного ринку західним технологіям і капіталу. Ще 4-5 років тому назад була поширена думка, що імпортувати і сіяти закордонні сорти пшениці не вигідно і недоречно через різні кліматичних умов. В 2015 і 2016 роках на Півночі України активно висіваються німецькі та італійські сорти озимої пшениці, які в рази продуктивніші від традиційних українських сортів «старої школи».