Укргідрометцентр: У південних районах відновлюється вегетація озимих

05 лютого 2019, 13:23 1761

Зимуючі культури упродовж січня перебували  переважно  у стані зимового спокою. Лише в останні дні місяця внаслідок інтенсивної відлиги  у крайніх південних районах відмічено відновлення вегетації.

Про це йдеться у повідомленні Гідрометцентру.

«Внаслідок  достатнього, місцями навіть надмірного, снігового покриву загрози для зимуючих культур не виникало навіть при зниженні температури повітря до мінус 15- 26 °С. Високий  сніговий покрив, який спостерігався тривалий час на багатьох полях, створював передумови для формування достатнього ресурсу ґрунтової вологи на весні», — говориться у повідомленні.

Одночасно, через тривале перебування рослин під товстим шаром снігу, мінімальна  температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння у січні не опускалася нижче  мінус 1-7 °С.

«На весні такі умови можуть призвести до виснаження рослин, підвищеної  їх вразливості  до грибкових захворювань, локального пошкодження або загибелі (випрівання). Така ситуація може скластися за тривалого повільного сніготанення, за швидкого розвитку весняних процесів пошкодження можуть бути мінімальними», — пояснили синоптики.

У кінці січня під впливом південного переносу повітряних мас по всій території країни розпочалася інтенсивна відлига,  середні добові температури вже на 4-10 °С перевищували норму, зазначили метеорологи. Спостерігалися тумани, мряка, дощі, які швидко руйнували сніговий покрив, у південних та південно-східних областях в останній день січня снігу на полях вже не було.

«Умови для перезимівлі залишалися сприятливими. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) озимих культур в останній декаді січня становила від плюс 1 °С  до мінус 7 °С, що значно вище критичної температури вимерзання озимих культур», — додали у відомстві.

За результатами відрощування гілок плодових культур, яке було проведено метеостанціями південних, західних та північних областей після зниження мінімальної температури повітря до мінус 17-22  °С,  пошкоджень бруньок плодових дерев не виявлено.