Українські виробники картоплі йдуть на рекорд (оновлено 13:21)

13 вересня 2018, 09:43 3151

В Україні очікується високий урожай картоплі у господарствах населення та дрібних виробників, які мають під нею по 5 і 10 га. Врожайність у професійних господарствах прогнозується на рівні 46-50 т/га, що суттєво вище ніж торік, коли вона становила 40 т/га.

Про це свідчать результати опитування операторів картопляного ринку, говориться у повідомленні Української асоціації виробників картоплі (УАВК).

«Незважаючи на 10-15-відсоткове скорочення виробничих площ у сезоні-2018, загальна врожайність у професійних картоплярських господарствах є вищою, ніж у сезоні-2017. Це дозволяє зробити висновок про те, що врожай картоплі в Україні буде вищим, ніж торік. Причина — сприятливі погодно-кліматичні умови в середині літа, які виправили ситуацію з пізньою посівною кампанією та браком дощів на етапі появи сходів», — повідомила виконавчий директор УАВК Оксана Руженкова.

За її інформацією, найнижчі показники в 25-27-30 т/га зафіксовано на окремих полях Житомирської та Чернігівської областей, що локально тривалий час залишалися без дощів. Справжній рекорд встановлено ТОВ «Агро ЛВ Лімітед» — 63 т/га столової картоплі без поливу на площі в 305 га. Тут же на демо-ділянках, які закладаються для вивчення потенціалу нових сортів, були зафіксовані показники в 100 т/га — нечуваний рекорд і для Львівщини, і для України.

Темпи копання картоплі в усіх різні: є господарства, що тільки-но приступили до копання й освоїли по 7-10% виробничих площ, є лідери, що зібрали по 55-60% врожаю.

«Реалізація з поля по 2й групі: мінімальна відпускна ціна — 2,5-2,7 грн/кг (невеликі партії картоплі проблемної якості, які господарства не вважали за потрібне закладати на зберігання), максимальна — 3,7 грн/кг. По 1й групі — цінова вилка 3,5-4,8 грн/кг. Лідер цінової політики —  ТОВ «Овочева група» з відпускною ціною 5,5-6 грн/кг», — додали в асоціації.

На ринку активно працюють трейдери з Молдови. Пропонована ціна для господарств-не членів УАВК, що не мають сховищ, — 2,5 грн/кг. Професійним картоплярам дають 4-4,5 — 5-5,15 грн/кг залежно від якості, товарності, розміру фракції.

Прогнозуючи вал картоплі сезону-2018, виробники очікують, що в сховища будуть закладені обсяги більші, ніж торік.

«Проблеми, яких зазнали європейські картоплярі, українських виробників не заторкнули.  Наш врожай вищий, ніж торік, проте потрібно прискіпливо дивитися на якість по різних регіонах України», — радять в УАВК.

Оновлення. Пізніше ця інформація була видалена з сайту Українськї асоціації виробників картоплі.