Українські фермери «підсаджуються» на шафран

19 червня 2017, 19:00 3981

Фермер в селі Любимівка Херсонської області почав розвиток виробництва найдорожчої спеції у світі — шафрану.

Олег Демченко засадив шафрановими крокусали лише 5 сотих експериментальної ділянки, з яких зібрав близько 250 грамів спеції, однак планує розширювати плантацію, пишет «Експресс»

За його словами, Україні за один грам шафрану платять $5, а на світовому ринку — вдвічі дорожче. Тож на невеличкій грядці можна заробити від 30 до 60 тис. грн.

Цибулинки висаджують у червні-липні, а в жовтні-листопаді з'являються квіти. Вони цвітуть лише 10-15 днів. Але чим швидше зібрати і висушиш врожай, тим кращою буде якість приправи, а значить і ціна. Двоє людей, з його досвіду, можуть зібрати врожай із площі 20 сотих.

«Невибагливі, посухостійкі, прибуткові. Щоправда, кілограм садивного матеріалу коштує недешево — €4,5. Але я вже підрахував — витрати повністю окуповуються через два роки. Першого сезону з одногектарної плантації збирають майже чотири кілограми врожаю, а в наступні — від 8 до 16. За кілограм королівської присмаки платять €1500-2500. От і порахуйте, скільки можна заробити на одногектарній площі», — розказав Демченко.

Крім того від додав, що ці квіти ростуть на одному місці до 8 років і щосезону врожай збільшується.


Для довідки: компанія «Агро-Фокус» (село Любимівка Херсонської області) вже кілька років збирає урожай шафрану.

Ціна європейського шафрану хорошої якості, який вирощується невеликими партіями, — € 12-15/г. Іранського таіндійського, який збирають масово — $1,5-2 тис./кг.