Вчені визначили найкращі сорти кісточкових для соків і пюре

22 листопада 2017, 19:00 3664

Фахівці Мелітопольської дослідної станції садівництва ім. М. Ф. Сидоренка дослідили створені на станції сорти черешні, вишні, персика й абрикоса, плоди яких найкраще підходять для переробки на сік і пюре.

Зокрема, 11 сортів черешні та 6 сортів вишні вивчали на придатність для виготовлення натуральних неосвітлених соків. Натомість 5 сортів абрикоса та 2 сорти персика перевіряли на придатність їх урожаю для виготовлення дитячого й дієтичного харчування — стерилізованих соків із м«якоттю та пюре, пише AgroTimes.

Усі виготовлені соки належали до вищого товарного ґатунку: у черешневих обсяг сухих речовин сягав 11,7-17,3%, у вишневих — 15,6-18,3% (для вищого товарного ґатунку достатньо 11% та 13% відповідно).

Соки з плодів черешні містили 0,45-0,61% кислот, а з плодів вишні — 0,63-1,02%, що теж відповідало вищому товарному ґатунку.

Найбільше вітаміну С містили соки з черешні сортів Казка (106 мг/кг) та Електра (110 мг/кг) та з вишні Модниця і Солідарність (98 мг/кг).

Фенольних сполук було найбільше у соках черешні з сортів Колхозна та Казка (4,575 і 5,242 г/кг) та вишні Шалунья (7,662 г/кг).

Найпривабливіший вигляд був у черешневих соків із сорту Колхозна та Казка й у вишневих із Модниці та Шалуньї.

Найкращі біохімічні показники мали абрикосові соки з сорту Геліос, Сіянець Краснощокого та Мелітопольський пізній. Смак і вигляд напоїв теж був відмінним.

Найбільше фенольних сполук збереглося у сокові з плодів сорту Сіянець Краснощокого (60%).

Для переробки на сік із двох досліджених сортів персика за комплексом фізико-біохімічних й органолептичних показників більше підходив Мелітопольський ясний.

Найякісніший зразок пюре для дитячого та дієтичного харчування було отримано з плодів абрикоса сорту Геліос (уміст вітаміну С — 78 мг/кг). Плоди персика сорту Мелітопольський ясний для виготовлення пюре підходили краще, ніж сорту Сяйво.