Фахівці розповіли як захистити зернові від фузаріозу колосу

07 червня 2021, 10:50 2625

Фузаріоз колосу — небезпечна хвороба, яка щорічно коштує аграріям значної частки врожайності зернових культур: у різні роки недобір врожаю може сягати 70% і навіть більше.

Про це повідомляють фахівці компанії UKRAVIT і попереджають, що вирощена продукція, вражена фузаріозом, має знижені показники якості, а також містить мікотоксини, здатні нашкодити здоров’ю людей і тварин, які вжили їх в їжу.

«Особливо сприятливими для розвитку патогенів є погодні умови, що характеризуються високою вологістю повітря та ґрунту, підвищеними температурами повітря, а також наявністю опадів, — зазначає керівник агрономічного департаменту компанії UKRAVIT Олександр Мигловець. — Зважаючи на те, що весна агросезону-2021 була дощовою, а літо синоптики прогнозують досить мінливе, з чергуванням підвищених температур і зливових дощів, своєчасні фунгіцидні обробки посівів високоефективними препаратами проти фузаріозу колосу та комплексу інших небезпечних хвороб будуть надзвичайно важливими у стратегії захисту озимих зернових культур».

За словами Олександра Мигловеця, оскільки інфікування раннім фузаріозом колосу найчастіше відбувається під час цвітіння, профілактичну обробку проти цієї хвороби необхідно провести саме на початку цієї фази. І, за потреби, повторити її у фазі молочно-воскової стиглості проти пізнього фузаріозу колоса, особливо якщо це насіннєві посіви». 

Для надійного захисту озимих зернових від фузаріозу колосу Олександр Мигловець рекомендує застосувати фунгіцид Унікаль (тебуконазол, 250 г/л). Його діюча речовина швидко поглинається рослинами через вегетативні органи та, переміщуючись акропетально, рівномірно розподіляється по рослині. Дія фунгіциду проявляється у пригніченні синтезу ергостеролу в мембранах клітин грибів-патогенів, що призводить до їхньої загибелі. Унікаль проявляє захисну, лікувальну та викорінюючу дію й забезпечує тривалий захист зернових культур від небезпечних хвороб.

Окрім фузаріозу колосу, зернові колосові в цей період можуть уражуватись рядом інших небезпечних хвороб — септоріозом, піренофорозом тощо. Тож для розширеного контролю хвороб культур доцільно застосувати трикомпонентний фунгіцид Акула (прохлораз, 300 г/л + тебуконазол, 140 г/л + ципроконазол, 50 г/л). За рахунок вмісту трьох діючих речовин він забезпечує надійний і тривалий контроль найшкодочинніших грибкових хвороб зернових культур. Прохлораз — діюча речовина із захисними та викорінюючими властивостями, що діє за рахунок порушення мембранних функцій. Вона швидко проникає в усі частини рослин і зберігає активність упродовж декількох тижнів. Тебуконазол швидко поглинається рослинами через вегетативні органи та, переміщуючись акропетально, рівномірно розподіляється. Його дія проявляється у пригніченні синтезу ергостеролу в мембранах клітин грибів-патогенів, що призводить до їхньої загибелі. Ципроконазол інгібує біосинтез стеринів, у тому числі ергостеролу, у клітинах грибів. На відміну від інших інгібіторів біосинтезу стеринів, ципроконазол проявляє ширший спектр дії, обумовлений фізико-хімічними властивостями, поглинанням і переміщенням у рослинах.

Фунгіцид проявляє профілактичну, лікувальну та викорінюючу дію та надійно захищає зернові культури від широкого спектру патогенів і контролює раси збудників хвороб листя і колосу, що проявляють резистентність до бензимідазолів. При цьому він має гнучкі терміни застосування.