Прогноз: Заморожена малина у ЄС подорожчає на 10-15%

22 жовтня 2019, 11:51 4068

Ціни на малину шокової заморозки в Європі до травня 2020 р. можуть вирости на 10-15% по відношенню до сьогоднішнього рівня.

Такий прогноз зробили аналітики Української плодоовочевої асоціації.

При цьому відзначається досить високий попит на малину не самих вищих категорій якості, найімовірніше тому, що споживачі звикли до порівняно невисоких цін.

За словами керівника ТОВ «Українська ягода» Тараса Баштанника, еспортна ціна на малину шокової заморозки класу «екстра» виросла за рік на 40%, а на «грис», тобто на роздроблену крихту малини, приблизно в два рази в порівнянні з минулим сезоном, що є об»єктивним відображенням змін у ситуації з попитом і пропозицією

«У 2017 році ціни на заморожену малину класу «екстра» були на рівні €1,7 за кг, при експорті її оптовими партіями. У 2018 році ціна впала до неймовірних 1,4-1,5 €/кг, а в цьому сезоні, вже зараз, продати на експорт заморожену малину шокової заморозки можна по 2,1 €/кг, з доставкою до Польщі або прибалтійських країн Євросоюзу», —  уточнив Баштанник.

На його думку, ціни на малину в даний момент є збалансованими, але не виключено, що продукція може ще більше подорожчати до кінця сезону.

«Завдяки низьким цінам на заморожену малину, її все частіше стали включати в рецептури різних харчових продуктів, таких як десерти, випічка, кондитерські вироби, соуси, соки і т.п. Цілком природно, що зараз виробникам даних продуктів невигідно відмовлятися від даних асортиментних позицій з причини зростання вартості сировини, тому ми і вважаємо, що подальше зростання цін на заморожену малину до кінця сезону, як і раніше можливе», — зазначає директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

При цьому аналітики УПОА не вважають, що високі ціни на малину в цьому сезоні знову приведуть до різкого розширення плантацій під цією ягодою. Швидше за все, в наступному сезоні, як вважають в УПОА, почнеться консолідація підприємств, що займаються заморожуванням ягід, а також посилення конкуренції за сировину.

«Адже нових підприємств з сучасними підходами до технологій заморозки ягід не так вже й багато. Тому деякі учасники будуть змушені виходити з бізнесу або ж шукати значні кошти для його розширення і поліпшення з урахуванням реалій цього бізнесу», — пояснили в асоціації.

Очікується також, що буде відбуватися поступове поліпшення маркетингу готової продукції. Зокрема, все більше українських експортерів ягоди будуть створювати власні бренди і шукати свої ніші для продукції по ще більш високій ціні.

Найбільшими імпортерами замороженої малини в світі є Німеччина, Франція, США, Бельгія, Великобританія і Канада. В останній час, на тлі зниження власних обсягів виробництва, до них почала «підтягуватися» і Польща. У ТОП-20 найбільших імпортерів замороженої малини в світі майже всі країни представляють Європу або Північну Америку. Єдина азіатська країна тут — це Японія. Вона замикає двадцятку найбільших імпортерів замороженої малини. Також до цього числа входить Австралія, що займає десяте місце.

Серед двадцяти найбільших, найбільші темпи нарощування імпорту у Іспанії та Польщі. Також досить швидко росте імпорт замороженої малини в Сербію, Росію, Ірландію, Канаду, Великобританію та Австралію.