Прогноз: В Україні зберуть 520 тис. т гороху

24 травня 2019, 08:00 2553

Через скорочення в Україні в 2019 році площ під горохом на 30% очікується, що цієї культури зберуть 520 тис. т, в минулому році — 800 тис. т.

Таку думку висловив незалежний експерт Андрій Біленький під час конференції «Нішеві культури. Проблеми та перспективи», організованої ГК «ПроАгро Груп».

«Для внутрішнього ринку України характерними нішевими культурами є горох, гречка, овес. Під сочевицею і нутом площі незначні, але вони є дуже цікавими для виробництва. Але найперспективнішою культурою з-поміж нішевих є квасоля, оскільки ціна на неї на світових ринках залишається стабільною», — зазначає Андрій Біленький.

За його словами, також варто звернути увагу на сорго. В Україні виробництво сорго сконцентроване в регіонах з низькою кількістю опадів, і торік було зібрано 200 тис. т цієї культури. При цьому світовий ринок сорго великий, але на даному етапі дуже залежний від стосунків Китаю і США.

«Нут лише з 2016 року почав офіційно рапортувати в статистиці. Збільшення його виробництва в цьому сезоні було на рівні 52 тис. т, при цьому близько 10 тис. т експортували. Світовий ринок нуту складає 1,5 млн т.

В Україні за два роки рівень споживання нуту виріс до 45 тис. т, але при цьому приблизно на 20 тис. т просіло споживання гороху», — відмічає Андрій Біленький.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua