Прогноз: Недосіяні озимі виллються в рекорд соняшнику

16 грудня 2020, 08:00 10018

Сільгоспвиробники України в 2020 р. посіяли на 900 тис. га менше озимих, ніж в 2019 р. Ці площі будуть засіяні переважно соняшником і кукурудзою.

Про це йдеться у повідомленні Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

«З одного боку, це є певним критерієм і показником того, наскільки цей рік був складним для аграріїв. З іншого ж боку, це може слугувати певним рушієм для майбутнього збільшення посівних площ під інші культури. Базуючись на врожайності різних культур в 2020 р., ми в УКАБ вважаємо, що збільшення посівних площ буде для наступних культур: кукурудза, соняшник, соя, ячмінь», — коментує аналітик УКАБ Іван Колодяжний.

Як вважають експерти, з 900 тис. га «вільних» земель, трохи більше ніж половина, а саме 472 тис. га буде засіяно соняшником.

«Більшість земель, які були не засіяні озимими культурами знаходяться на півдні України: Одеса, Миколаїв, Херсон, Запоріжжя. Саме в цих областях останні декілька років спостерігалася посушлива погода, а соняшник серед усіх інших культур є однією з найбільш придатних культур до сухої погоди, і до того ж, саме соняшник є головною культурою, яка вирощується в цих областях (доля посівних площ під соняшник більше ніж будь-які інші культури)», — пояснюють в УКАБ такий прогноз.

Також зазначається, що ціни на соняшник та соняшникову олію знаходяться на рекордно високому рівні, що дозволить аграріям заробити більше грошей.

Найбільше земель засіяних соняшником буде в таких областях:

Миколаївська область — +75 тис. га;

Одеська область — + 137 тис. га;

Запорізька область — + 58 тис. га;

Дніпропетровська область — +38 тис. га;

Херсонська область — +26 тис. га.

«Таким чином, в 2021 році посівні площі під соняшник можуть сягнути рекордних 6,86 млн га, що дозволить Україні зібрати рекордний врожай соняшника на рівні — 17,8 млн т (якщо враховувати гарні погодні умови та урожайність по областям на рівні завершення збору врожаю 2019 р.)», — вважають в УКАБ.

З 900 тис. га, майже 270 тис. га може бути засіяно кукурудзою. Майже 99 тис. га буде засіяно ячменем та 70 тис. га соєю.

В асоціації прогнозують, що найбільше кукурудзи буде засіяно в таких регіонах:

Одеська область —  + 59, 3 тис. га;

Черкаська область — + 48 тис. га;

Хмельницька область — + 35,1 тис. га.