Обліпиха принесе до $800 тисяч доходу

14 жовтня 2018, 11:48 7805

Щорічний дохід господарства з виробництва обліпихи зростатиме з $ 170 тис. в перший рік реалізації, до $ 800 тис. при підвищенні віку кущів і виході на максимальну продуктивність.

Такі розрахунки наводить компанія Pro-Consulting.

За розрахунками аналітиків, для цього потрібно використовувати найбільш оптимальну на сьогоднішній день площу обліпихових насаджень яка становить 10 га.

«Ці невибагливі кущі можуть добре рости в будь-якому регіоні України. При виборі конкретного місця розміщення підприємства під час написання бізнес-плану, ми орієнтувалися на щільність і купівельну спроможність населення, розвиненість транспортної інфраструктури і зупинилися на Київщині», — вважають фахівці.

За проектом планується закупівля дворічних саджанців, для того щоб продавати ягоди вже на другий рік реалізації, так як обліпиха починає плодоносити при досягненні віку трьох-чотирьох років.

Слід враховувати те, що обліпиха є дводомною рослиною. ЇЇ «чоловічі» кущі не дають врожаю, але виконують важливу функцію запилення «жіночих». Тому вони висаджуються своєрідними сім«ями — на одну «чоловічу» рослину доводиться 8-12 «жіночих». На гектарі посадок вміщується близько 1500-1700 кущів обліпихи, кожен з яких вже в перші роки здатний давати 5-9 кг ягід. З віком урожай буде збільшуватися.

«Розмір вкладень в створення обліпихового господарства залежить від його конфігурації. Якщо підприємство зосередиться тільки на виробництві свіжої ягоди, то буде потрібно $ 270-350 тис. В залежності від вартості техніки, площі складу і зарплати працівників. При додаванні обладнання для заморозки і зберігання ягід, необхідно — $ 500-550 тис., але і підприємство буде отримувати додатковий дохід від продажу ягід в міжсезоння за підвищеними цінами», — підрахували аналітики.