Думка: В Україні незабаром будуть вирощувати хурму і гранат

02 червня 2018, 11:34 7834

Українські виробники на півдні країни в найближчі 10 років переорієнтуються на вирощування екзотичних для нашої країни фруктів.

Таку думку висловив доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри рослинництва і садово-паркового господарства Миколаївського національного аграрного університету Михайло Федорчук, йдеться в повідомленні «Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва».

За його словами, поряд із традиційними для України черешнями, вишнями, яблунями, суницею і малиною цілком можуть з'явитися насадження хурми, зизифуса, граната, фізалісу, пепіно та іншої екзотики.

«За останні 20 років середньорічна температура повітря зросла на 0,8°С, а кліматичні зони змістилися на 250 км з півдня на північ. У зв'язку з глобальним потеплінням змінюється і рослинний світ. Ячмінь і пшениця в наших широтах горять. Дрібні виробники в активному пошуку альтернативних культур. Уже сьогодні на землях Одеської, Миколаївської, Херсонської областей при дотриманні певних технологій можна вирощувати культури, традиційні для Грузії, Туреччини, Франції та Італії, країн Середньої Азії», — каже Федорчук.

 Аграрії, які спеціалізуються на томатах, цілком можуть культивувати фізаліс. Агротехнологія для обох культур однакова. Фізаліс невибагливий і не вимагає рясного поливу. Його врожайність перевищує врожайність томатів і становить близько 13 т/га. Плоди фізалісу використовують для виготовлення кондитерських виробів і лимонної кислоти.

Не дуже відрізняється за технологією обробітку пасльонових культур від однорічних і пепіно, або динна груша. Їх можна вирощувати в теплицях або зберігати вкорінені живці в приміщенні протягом зими, в лютому-березні отримувати розсаду, а пізніше — переносити її у відкритий ґрунт, вважає експерт.

«Також у південних регіонах України можна успішно вирощувати зизифус, або китайський фінік, унабі. Оскільки цвіте він досить пізно, йому не страшні травневі заморозки. Нашим агровиробникам слід звернути увагу на сорти з великими плодами, оскільки вони матимуть низький вміст танінів», — вважає Федорчук.

Крім того, Україна має великий потенціал до вирощування горіхів. Зараз спостерігається неабияка популярність закладки фундукових садів і вже є виробники, які експортують фісташки.