Думка: Врожайність на поливі підвищується мінімум у 2 рази

04 червня 2020, 10:24 2876

На півдні України врожайність кукурудзи без поливу становить 40-60 ц/га, тоді як із поливом — 130-160 ц/га. Соняшнику — 15-20 ц/га, з поливом — 45-50 ц/га. По сої з поливом можна отримати 35-45 ц/га, а без поливу — 10-15 ц/га, які немає сенсу збирати.

Такі дані надав керівник департаменту зрошувальних систем компанії «АМАКО Україна» Олександр Морозов.

«Вартість води і амортизація зрошувальної системи за рік становить: з 120 ц/га кукурудзи, 40-50 ц/га — витрати на зрошення. Фактично вихід 70-80 ц/га, але немає гарантованого врожаю. Без зрошення вирощувати дуже ризиковано. На півдні без поливу максимум, що можна виростити, це кукурудзу на силос», — говорить Олександр Морозов.

Додатковою опцією є комплектація машини системою внесення добрив з поливною водою, таким чином добрива змішуються з поливною водою, проходячи через зрошувальну машину, потрапляють до кореневмісного шару й миттєво стають доступними для рослини.

«Таким чином можна підвищити ефективність роботи та знизити витрати по внесенню РКД. Близько 25 машин WESTERN уже працюють на території України з опцією ефективного внесення добрива. Вартість такої комплектації — 3-5% від загальної вартості машини», — розповідає керівник департаменту зрошувальних систем компанії «АМАКО Україна» Олександр Морозов.


Для довідки: компанія «АМАКО Україна» пропонує придбання зрошувальних систем WESTERN в лізинг або кредит з 0% ставки фінансування на термін до 3 років як у гривні, так і у валюті, або з 0% авансу з мінімальними ставками.


Наталія Помянська, AgroPortal.ua