Думка: 80% насіннєвого матеріалу картоплі знаходиться в тіні

30 травня 2018, 16:00 3728

В Україні спостерігається гострий дефіцит сертифікованого насіннєвого матеріалу картоплі.

Таку думку висловив керівник насіннєвої компанії «Агріко Україна» Микола Гордійчук, говориться у повідомленні Української асоціації виробників картоплі.

«Офіційно картоплю  на сьогодні вирощують на площі 55 тис. га. Для посадки потрібно 150-180 тис. тонн сертифікованого матеріалу. Офіційно в Україні за минулий рік було вироблено лише 24 тис. тонн  насіннєвої картоплі, а зареєстровано лише 10 офіційних виробників сертифікованої насіннєвої картоплі. Це наочний доказ того, що 80% ринку насіннєвого матеріалу картоплі знаходиться в тіні», — стверджує Гордійчук. 

Він пояснив, що сертифікація картоплі дуже потрібна, адже від цього залежить і якість товару, тобто столової картоплі, яку виробник отримує «на виході».

За його словами, фермери, які офіційно завозять насіннєву картоплю в Україну, сплачують роялті та сертифікацію, але фактично нічого на ній не заробляють — гроші до кишені кладуть ті, хто реалізує несертифікований  насіннєвий матеріал.

На думку Гордійчука, з боку державних органів потрібен більш жорсткий контроль виробників картоплі, це допоможе легалізувати насінницьку діяльність і вивести її на інший, більш високий рівень розвитку.