Мартинюк: На відродження виноградарства потрібно 12 млрд грн

13 листопада 2016, 09:30 2260

Міністерство аграрної політики та продовольства впроваджує комплекс заходів, спрямованих на стимулювання розвитку виноградарства в Україні.

Про це повідомив перший заступник голови аграрного відомства Максим Мартинюк, інформує пресс-служба Мінагропроду. 

«Ми поставили за мету здійснити основні заходи щодо підтримки та відродження українського виноградарства. Зокрема, розглядаємо можливість відновлення програми відшкодування витрат на висадку виноградників, оскільки це бізнес з високою капіталоємністю та довгим терміном окупності», — сказав він.

Ще один напрямок підтримки галузі — стимулювання попиту на український виноград шляхом впровадження мінімальної норми вмісту українських спиртів в вітчизняних коньяках. З наступного року планується встановити квоту вітчизняних спиртів в коньяках українського виробництва на рівні мінімум 15%, а в найближчі 10 років передбачено поетапне збільшення цього показника.

За словами Максима Мартинюка, вітчизняна виноробна галузь зазнала значних втрат через анексію Криму, де було зосереджено  приблизно 30% всіх площ виноградників. За розрахунками спеціалістів, для покриття дефіциту виноматеріалів необхідно збільшити площу виноградників мінімум на 20 тис. га, що еквівалентно інвестиціям на рівні понад 12 млрд грн. 


Для довідки: за даними Мінагропроду, в 2014 році в Україні було висаджено 100 га нових виноградників, в 2015 році — 120 га.