Інфо-поінт «Здоровий ґрунт»: Аграріям розкажуть, як отримати високий урожай

24 травня 2017, 14:09 2575

В рамках «Міжнародних днів поля в Україні» з 21 по 23 червня 2017 р. у смт Дослідницьке Київської області Аграрний демонстраційний навчальний центр, агробіологічний факультет НУБіП та DLG (Німецьке сільськогосподарське товариство) організують інформаційний пункт «Здоров'я ґрунту».

Про це AgroPortal.ua повідомили координатори заходу.

На ґрунтовому профілі експозиції «Здоров'я ґрунту» можна буде простежити структуру ґрунту і пов'язаний з нею розвиток коренів соняшника й цукрового буряка в ущільненому та рихлому ґрунтах. А експерти з ґрунтознавства та рослинництва пояснять вплив навантаження коліс на структуру ґрунту і дадуть рекомендації щодо відновлення повної родючості.

Як відмітив керівник проектів з рослинництва DLG Райнхард Россберг, орні угіддя є основою врожаїв. Вони утворюють субстрат, в якому рослини розвивають коріння, накопичують воду та поживні речовини і не в останню чергу є шляхом для сільськогосподарських  машин, необхідних для вирощування рослин, догляду за ними та збирання врожаю. Під час виробничо-технічного навчання та отримання вищої освіти учні професійних шкіл та студенти пізнають основи того, як визначати й оцінювати родючість ґрунтів. Пізніше, під час їхньої праці у рослинництві, на передній план виступають організаційні питання виконання робіт.

«Сьогодні в розпорядженні господарства, як правило, є потужні трактори, високопродуктивні машини та пристрої. З їх допомогою багато робочих етапів можна виконувати високоефективно й у точно відведений для них час», — говорить Райнхард Россберг.

Водночас, відмічає він, сучасні високопродуктивні сільськогосподарські машини більше не є легковаговиками. Передача тягового зусилля сільськогосподарських тракторів на ґрунт вимагає відповідного навантаження на колеса або на ходову частину гусеничних рушіїв. Високопродуктивні збиральні машини з повним бункером нерідко перевищують навіть ту вагу, яка є гранично допустимою для дорожнього руху. Це негативно впливає на ступінь ущільнення багатьох ґрунтів.

В усьому світі, говорить спеціаліст, можна констатувати ущільнення ґрунтових горизонтів під розрихленим орним шаром. Але й верхні горизонти ґрунту після збирання врожаю культур-попередників з великою масою (картоплі, буряка, кукурудзи на силос) є також часто дуже ущільнені. Наступна обробка ґрунту у багатьох випадках не одразу може відновити його оптимальний стан.

«Наслідком цього є те, що врожаї у підприємствах сьогодні не досягають того рівня, якого можна було б очікувати в умовах використання сучасних сортів та цілеспрямованого застосування добрив і засобів захисту рослин. Причиною цього часто є недостатнє проростання корінням орного шару та підґрунтя, внаслідок чого зменшується споживання рослинами вологи і поживних речовин, а отже й ріст рослин на вирішальних фазах розвитку», — пояснив керівник проектів з рослинництва DLG.

Дізнатися більше про здоров‘я ґрунту можна буде відвідавши експозицію на «Міжнародних днях поля в Україні» з 21 по 23 червня 2017 року. Більше інформації про програму заходів дивіться на сайті.

Щоб відвідати «Міжнародні дні поля в Україні» та отримати каталог учасників у подарунок реєструйтесь онлайн.

AgroPortal.ua виступає інформаційним партнером заходу.