Експерти розповіли про захист озимого ріпаку на ранніх етапах вегетації

03 серпня 2020, 10:22 2257

Наближається посів ріпаку озимого, а отже, саме час прийняти рішення, як ефективно та своєчасно захистити його від комплексу загроз, які чатують на нього упродовж всього періоду вирощування.

Експерти компанії UKRAVIT в першу чергу радять подбати про захист цієї культури від бур’янів: адже за науковими даними, середні втрати врожаю ріпака озимого через забур’яненість на ранніх фазах вегетації можуть становити до 30%, а при високому рівні забур’яненості сегетальним видами — значно більше.

«Ріпак озимий на початкових етапах вегетації має досить низьку конкурентоспроможність щодо сегетальної рослинності, яка є основним конкурентом за призначені йому світло, простір, вологу та елементи живлення, — відзначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. — За високого ступеня забур’яненості зменшується густота стояння культури, затримується її ріст і розвиток. Паралельно, бур’яни сприяють поширенню у посівах хвороб і шкідників, надалі — негативно впливатимуть на якісні показники врожаю, а в майбутньому — ускладнюватимуть його збирання та переробку. Крім того, осіння забур’яненість може призвести до надмірного винесення кореневої шийки над поверхнею ґрунту і неповноцінного розвитку кореневої системи, що призводить до вимерзання у зимовий період».

Щоб цьому запобігти, Олександр Мигловець. рекомендує обов’язково застосувати ґрунтові гербіциди. І оскільки посіви ріпака засмічує надзвичайно широкий спектр бур«янів, особливо капустяних, в такому випадку найбільш доцільно буде застосувати бакову суміш гербіцидів Тізер (пропізохлор, 720 г/л) і Командир (кломазон, 480 г/л).

«За рахунок поєднання діючих речовин із різних хімічних груп таке рішення ефективно позбавляє поля від найпоширеніших однорічних дводольних і злакових видів бур’янів та дозволяє забезпечити сходам ріпака безконкурентний простір для росту та розвитку», — зазначає Олександр Мигловець.

За його словами, Тізер абсорбується через пагони проростаючих бур’янів (колеоптиль та сім’ядолі), ефективно усуває проблему забур’яненості на початкових етапах росту та розвитку культури і забезпечує тривалий період захисної дії, до 12 тижнів (залежно від погодних умов). Командир діє на бур’яни як через кореневу систему так і через проростаючі пагони, що забезпечує подвійний вплив на сегетальну рослинність, контролює найбільш шкодочинні однорічні злакові та дводольні види, особливо амброзію полинолисту, і розширює спектр дії бакової суміші.