Експерти озвучили найпоширеніші помилки в технологіях захисту культур

02 липня 2021, 09:05 3205

Аграрії все частіше стикаються з питанням, які препарати краще обрати для догляду за посівами та як їх правильно комбінувати, щоб збільшити ефективність внесення засобів захисту рослин.

Про найчастіші та найсерйозніші помилки в системах захисту  говорили фахівці хімічних та насіннєвих компаній в рамках панельної дискусії Дня поля «Технології захисту-2021» на полігоні аграрних інновацій Digital Field.

«Якщо ми говоримо бакові суміші — то найбільша помилка є в тому, що ми хочемо комбінувати все і одразу. Наприклад, типова помилка на пшениці:  в баковій суміші поєднуються гербіциди, ріст-регулятор, фунгіцид і ще дається мікродобриво зверху. Після такого пшениця, як мінімум без проявів фітотоксичності зупиняється в рості на декілька днів», — зазначив менеджер із пошуку агрономічних рішень по гербіцидах й інсектицидах Східній Європі компанії «Байєр» Ігор Бучинський.

У цілому гербіциди, створені під виробничі системи, не можна поєднувати з іншими препаратами — на цьому наголосив менеджер із розвитку агротехнологій Північно-Східного регіону LNZ Group  Віталій Брашован,: «Звертайте увагу на технологічні продукти. Наприклад, на соняшнику є технології Express® та Clearfield®. При використанні спеціалізованих гербіцидів не додавайте до них інші продукти. На моїй практиці таке було на євролайтинговому соняшнику. Взяли Євро-Лайтинг®, приїхали до поля, агроном каже: «Треба ще бор дати: я мав його дати на другій парі — не встигаю, а соняшник переростає, бур'яни переростають…». Додав бор. Минає два дні — поле чорне стоїть: спалили соняшник, тільки додавши до Євро-Лайтингу® бор. Також акцентую увагу на додаванні інсектицидів, зокрема фосфор-органічних: на вінегрет із 5-7 продуктів вони реагують непередбачувано. Дуже попрошу: не додавайте амінокислоту до гербіциду. Ця  сполука взагалі непередбачувано може спрацювати.

Ще одну поширену помилку назвав директор із маркетингу «Лімагрейн Україна» Олександр Астраханцев: «Зверніть увагу, що гербіцид Express® ні в якому разі не можна змішувати з грамініцидами. Начебто всі знають, але постійно виникають проблеми: не встигли — дамо разом: все буде добре. Не буде. Самі виробники гербіциду, компанія FMC, кажуть, що потрібно як мінімум 5, а краще 7 днів, між внесенням Express® і будь-якого грамініциду».

Правильний порядок змішуваності препаратів також може вберегти від небажаних наслідків. «Порядок змішуваності препаратів: спочатку важкі порошкові, останні — водні розчини. Кожен окремо: заправили, перемішали й пішов наступний. Тоді ви уникнете фітотоксичності, забивання фільтрів й інших проблем», — нагадав керівник групи з технологічних і демонстраційних дослідів «Август-Україна». Геннадій Ковальов.

Також фахівці наголосили, що важливо правильно розрахувати час і технічні можливості, адже терміни для внесення ЗЗР — стислі.


Для довідки: Digital Field — перший в Україні онлайн демополігон аграрних інновацій, створений за ініціативою AgriLab у 2020 році. Це — дослідницький проєкт, спрямований на пошук шляхів оптимізації собівартості виробництва та збільшення врожайності за допомогою сучасних технологій. У 2021 році у межах проєкту закладено 12 демополігонів із різними технологіями посіву, системами живлення та захисту культур. Партнерами Digital Field 2021 стали Amazone, LNZ Group, Binfield, Bayer, KWS, Limagrain, RAGT semences, AGCO, Precision Planting, Kverneland, DEFENDA, FENDT, Drone UA, компанії «Август-Україна», «Альбіон», «АБА АСТРА», «Агротерра».