Експерти: Нетипово високі температури спричинили ураження озимих хворобами

18 листопада 2019, 09:40 1674

В Україні на минулому тижні в усіх областях спостерігалися нетипово високі для даного періоду часу температури, а на півдні країни стовпчики термометрів сягнули +16…+20°С. Це спричинило ураження культурних рослин хворобами і поширення їхніх збудників.

Про це повідомляють експерти компанії UKRAVIT.

За даними моніторингу Держпродспоживслужби, борошнистою росою вже сьогодні охоплені 2-12%, а на Волині — до 20% посівів, септоріозом, кореневими гнилями і бурою листковою іржею уражені близько 2-6% рослин. Додаткова загроза полягає в тому, що, окрім прямої шкоди, за несвоєчасного або недостатнього контролю патогени можуть перезимовувати на самих культурах, рештках сегетальної рослинності чи падалиці культурних рослин і продовжувати пошкоджувати озимину навесні, вже після відновлення вегетації.

Щоб захистити свої посіви, фахівці компанії рекомендують провести додаткову фунгіцидну обробку — навіть якщо проявів захворювань на рослинах поки що не видно. Адже попередити загрозу значно простіше, аніж потім ліквідувати її наслідки. Перевагу радять віддати системним препаратам: за рахунок особливостей дії діючих речовин вони проявляють тривалу захисну дію і надійно захищають новий приріст.

Для контролю борошнистої роси, бурої іржі, гельмінтоспоріозу та піренофорозу оптимальним рішенням є фунгіцид Ті Рекс (пропіконазол, 150 г/л + тріадимефон, 150 г/л) — завдяки поєднанню двох діючих речовин він контролює широкий спектр захворювань і забезпечує тривалу захисну та лікувальну дію.

Проти борошнистої роси та септоріозу краще застосувати Унікаль (тебуконазол, 250 г/л): він швидко проникає в рослину і проявляє одночасно швидкий «стоп-ефект» та пролонговану захисну дію. А за ознак борошнистої роси та кореневих гнилей краще віддати перевагу Фундазиму (беноміл, 500 г/кг): окрім того що препарат є високоефективним проти багатьох збудників грибкових хвороб, він ефективно діє за понижених температур.