Експерт: Навесні пшениця здорожчає

28 жовтня 2018, 11:15 4474

На старті сезону ми мали доволі низькі ціни на пшеницю, насамперед, це можна пояснити великими перехідними залишками на початку нового маркетингового року. Часткове скорочення виробництва дає підстави для підвищення ціни.

Таку думку в ході конференції Grow the Future, організованої компанією ALFA Smart Agro, висловила заступник директора ProAgro Group Марія Колесник.  

За її словами, загальні пропозиції по пшениці є сталими. «Разом з тим, хоч і не набагато, але збільшується загальне її споживання. Це призведе до зменшення перехідних залишків на наступний маркетинговий рік, що спонукає ціни до зростання», — констатує експерт.

 

За словами Марії Колесник, для ринку пшениці є два найважливіших фактори, які впливатимуть на формування цін на пшеницю нинішнього сезону:

1) Особливо важливий для нас: поточного року виробництво пшениці в Росії скорочено на 15млн т. Цей фактор буде жорстко формувати загальну цінову пропозицію. На політичній невизначеності щодо обмеження експорту з РФ гратимуть біржові аналітики та політики. Усе це впливатиме на аграрні ринки.

2) Набуло тенденції скорочення виробництва пшениці в Австралії. Якщо 2016 року її було 31 млн т, то зараз — вже 18. Впливають зміни клімату. Ані уряд цієї країни, ані великі корпорації поки що не можуть вплинути на наслідки посухи. Через нестачу кормів та високі ціни, навіть попри заохочувальні урядові програми, австралійські фермери почали масово вирізати худобу.  

Крім загальних, глобальних, на український ринок також будуть суттєво впливати і наші місцеві фактори. В їх основі — погодні умови та якісні показники пшениці у Чорноморському регіоні.

 

«Українське зерно зазвичай оцінюється дешевше за світові аналоги. У нас переважає пшениця 3-го класу, а не 2-го. Найближчі територіальні конкуренти — Росія та Румунія — намагаються реалізувати пшеницю з протеїном 12,5 при нашому середньому показнику — 11,5. Тому ми йдемо у форватері їх цін з певним дисконтом», — вказує експерт.

Через загальну низьку якість пшениці у Чорноморському регіоні фітосанітарні служби, зокрема,таких країн як Індонезія, В’єтнам накладають обмеження на поставку. Росія вже отримала листи про те, що будуть повернуті цілі партії, якщо підтвердиться наявність в них певних мікроорганізмів.

«На перевірку якості будуть звертати більше уваги в українських портах і портах призначення. Відхилення обійдуться у великі штрафні виплати», — резюмує Марія Колесник.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua