Експерт: В умовах 2020 року соняшник потребує досходового захисту

23 березня 2020, 10:40 2745

Майбутній рівень врожаю соняшнику визначається рівнем захисту насіння, сходів на початкових етапах росту та в період вегетації не лише від хвороб і шкідників, але й від бур’янів. Нетипові погодні умови цієї зими сприяли активному росту та розвитку небажаної рослинності, яка без ефективних заходів контролю створюватиме конкуренцію для культур у боротьбі за вологу, елементи живлення, світло та простір.

Про це повідомляють у компанії UKRAVIT.

«Наразі аграрії, які планують вирощувати соняшник, в очікуванні оптимальної температури як повітря, так і ґрунту, а також весняних опадів, необхідних для сівби. Проте в умовах сезону-2020 особливу увагу варто приділити створенню безконкурентного середовища для молодих рослин. Тому обов’язковим елементом технології вирощування є застосування ґрунтових гербіцидів (найкраще — багатокомпонентних, які характеризуються розширеним спектром контрольованих бур’янів та запобігають появі резистентності). Це забезпечить найкращий фітосанітарний стан посівів», — відзначає керівник агрономічного департаменту компанії UKRAVIT Олександр Мигловець.

Він радить віддати перевагу ґрунтовому двокомпонентному гербіциду Варяг (метолахлор, 315 г/л + тербутилазин, 190 г/л). Гербіцид застосовується для обприскування ґрунту до, під час або після сівби культури, але до появи сходів. Діючі речовини препарату блокують різні сайти у сегетальної рослинності, і це забезпечує багатовекторну дію, надзвичайно ефективний контроль і надійний тривалий захист. Завдяки фізико-хімічним властивостям діючих речовин Варяг не проявляє фітотоксичної дії щодо соняшнику навіть за випадання надмірної кількості опадів. Він повністю розкладається в ґрунті, внаслідок чого відсутні будь-які обмеження в організації сівозміни.